W "Co jedzą Ladies" czytam, że do smażenia masło klarowane, tłuszcz z gęsi, olej kokosowy. Nie ma nic o smalcu, a w dzienniczkach widzę smalec. Taki zwykły sklepowy można używać do smażenia?
Tłuszcze są ważne, doczytaj sobie o nich i próbuj włączyć tak, by Ci pasowały smakowo i do przygotowywania posiłków. Masło, smalec, olej kokosowy (bardzo dobry do smażenia), oliwa z oliwek dobrej jakości (niestety droga), olej lniany wysokolinolenowy (min.50% omega3 w składzie - ważne!), olej rzepakowy - najlepiej zimnotłoczony i bio , a do [...]
Masło klarowane do smażenia i pieczenia jest :) się nie pali. Smalec dużą temperaturę wytrzymuje z słoniny lubię natłuszczać teflon spróbuj ! Tłuszcze roślinne szybko utleniają się pod wpływem wysokiej temperatury. Zmieniony przez - wojo zmc w dniu 2013-01-03 13:25:58
[...] A to czego używa się do produkcji jest czasami w hmmm.... nie najlepszym stanie. Mozna przecież dostać masło z prawdziwych orzechów Smażyć - masło klarowane, olej kokosowy, smalec. Takie tłuszcze które mają wysoką temperaturę dymienia. To co smażysz bardzo krótko - możesz i na zwykłym maśle albo oliwie. Ale podkreślam - króciutko. Olek kokosowy [...]
[...] poza tą surówką do obiadu? Jeżeli tak to pisz o tym. Filet z kurczaka smażony na oliwie? Jeżeli tak, to kiepski pomysł - do smażenia lepsze są inne tłuszcze (olej kokosowy, smalec, masło klarowane, ew. olej rzepakowy), oliwy używaj na zimno - np. do sałatek. Dodatkowo to tego posiłku z filetem wypadałoby dorzucić jakieś węglowodany i zdrowe [...]
Smalec i olej kokosowy do smażenia jak najbardziej ok. http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia http://potreningu.pl/articles/2146/ranking-najlepszych-tluszczow-do-smazenia Bulk przed treningiem to słaby pomysł. Zjedz wcześniej posiłek i wystarczy. Ok 2-3h. Bulk ew. po wysiłku a w domu pełnowartościowy posiłek.
oliwa z oliwek zamiast kujawskiego, tak samo wolałabym bys zamiast pestek słonecznika jadla jakies orzechy lub migdały jak do smażenia to smalec dawaj I nie trzymasz ustalonej kaloryczności, podbij tłuszczem
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
najlepsze do smażenia są olej kokosowy, masło klarowane, smalec oraz właśnie oliwa z oliwek (do krótkiego smażenia), która jest lepsza od rzepakowego, dlaczego? bo oliwa ma 10g wielonienasyconych a rzepakowy 30g Zmieniony przez - paramaribo2 w dniu 2013-11-08 22:15:35
Dziękuję za odpowiedzi :-) Do smażenia stosuję olej kokosowy albo smalec. Tutaj warzywa i kurczaka dusiłam na patelni bez użycia tłuszczu a potem dopiero polałam tym rzepakowym olejem ( olej od gospodarza :-) ) Postaram się podciągnąć te kalorie może do 2000. Będę urozmaicać ale to pewnie trochę potrwa zanim się nauczę tak ładnie jeść %-). [...]
[...] co Ci się przy mięsie pęta, to do czego? Nie dawaj do obróbki termicznej, ino do sałatek lub z gwinta %-) Do smażenia kup olej kokosowy nierafinowany (uważaj, uzależnia), smalec, tudzież masło klarowane (albo sklaruj). O kokosowym poczytaj w targowisku: http://www.sfd.pl/A_na_targowisku_jedna_Lejdi_do_drugiej_Lejdi_gada..._%25_-t819911.html
[...] Myślałem, żeby patelnie tylko lekko przetrzeć, a nie wlewać większej ilości oleju, bo na suchej patelni to raczej nie usmażę. Nigdy nie robiłem racuchów i nie wiem co wybrać do smażenia... Wybór należy do Ciebie .... ja do smażenia nie używam żadnego z tych które wymieniłeś ;-) do smażenie najlepsze: olej kokosowy masło klarowane smalec
Do krótkiego smażenia ujdzie, jednak bardziej skłaniałbym się do spożywania go zimno tłoczonego, bez obróbki termicznej. Do smażenia, jeśli już, lepiej dodać tłuszcz kokosowy, smalec, masło klarowane.
tak kujawski czy inny rzepak zwykły, np z biedry. Ja natomiast używam do smażenia wszystkiego tłuszczu zwierzęcego (smalec wieprzowy) uważam, że taki tłuszcz był od zawsze w diecie człowieka (mięso) i taki powinno się używać, a już szczególnie do smażenia mięs. Wyciskanie ze zbóż oleju nie jest "naturalne" dla człowieka i to niepotrzebne [...]
[...] to masło. Nie jest to szczególnie zalecany tłuszcz w celu smażenia. Wynika to z tego, że bardzo szybko ulega ono spaleniu z wytworzeniem toksycznej (działanie kancerogenne/rakotwórcze) akroleiny. Jeżeli już, to dobrym rozwiązaniem będzie masło klarowane, smalec, olej kokosowy. https://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia
tak jak pisałem. troszkę MCT w czasie postu bo tam się kokosowy nie nadaje, do smażenia - może być kokos, smalec, zamiast rzepakowego to już lepiej oliwa - ma mniej wielonienasyconych
Stopień zbrązowienia jest skorelowany z wysokością temperatury i czasem smażenia, a zatem także z możliwą zawartością izomerów trans, jeśli takie w danej fryturze powstają. Wysoka cena dobrej frytury, czy na pewno ? Smalec jest fryturą o dużej odporności i tradycyjnie był stosowany w polskiej kuchni do głębokiego smażenia, np. pączków, nawiązując [...]
tragedia, serio, tragedia. smalec, masło (prawdziwe!), rzepakowy do smażenia. A nie kujawski.. Dbaj o to co wkładasz do buzi, zwłaszcza w przypadku tłuszczy, które mają znaczący wpływ na gospodarkę hormonalną
[...] niż smażenie na PAM lub w ogóle bez tłuszczu ? Dopiero co się naczytałem, że te 3 powyższe są super do smażenia i każdy ich używa. olej kokosowy i masło klarowane >>> smalec Smalec to tłuszcz nasycony długołańcuchowy - ciężkostrawny, wymaga żółci do trawienia. Dwa pozostałe to tłuszcze średniołańcuchowe, lekkostrawne, nie wymagają żółci do [...]
[...] innymi dziennikami. Rozkład wygląda bardzo sensownie, ale jeśli nie będziesz tyła to dołożyłabym trochę, żebyś miała siłę na ntreningach bo tu trzeba będzie mocno dołożyć żeby coś zadziałać :) Co do diety olej rzepakowy zmień na inny, w zależności do czego go tam używasz. Jeśli do smażenia to zmień na olej kokosowy, masło klarowane albo smalec.